SEO voor beginners: van Dummie tot Pro in 5 stappen!

Welkom bij de klantkunde handleiding over SEO voor beginners!

Als je nog nooit van SEO hebt gehoord, of als je een beetje in de war bent over wat het is en hoe het werkt, dan ben je op de juiste plek. Ik ga je alles vertellen wat je moet weten over basis van SEO, zodat je je website kunt optimaliseren en gevonden kunt worden door zoekmachines.

Want..

Laat me weten of dit je bekend voorkomt..

Hoe meer je leert over zoekmachine optimalisatie (SEO), hoe meer je beseft dat je eigenlijk niks weet.

Het lijkt oneindig complex doolhof, vol met uiteenlopende, elkaar tegensprekende strategieën en meningen.

Genoeg om elke beginnende SEO’er een punthoofd te bezorgen. Je wil gewoon dat mensen naar je website komen 😭.

seo_voor_beginners_verwarrend_meme

Dit was exact hoe ik me voelde toen ik jaren geleden met SEO begon, en het is er in de tussentijd niet makkelijker op geworden.

Maar..

Is SEO écht zo moeilijk als het lijkt?

In het kort: nee, dat is het (godzijdank) niet.

Oké bedankt voor het lezen en tot de volgende keer! 🙈

Zonder gekheid, dit is wat je moet weten om te beginnen met SEO zonder gillend gek te worden (voor mij is dat overigens te laat..)

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Wat draait om het optimaliseren van je website, zodat de zoekmachine algoritmen (ook wel “crawlers” of “bots”) deze kunnen begrijpen en je voor de juiste zoekwoorden tussen de zoekresultaten (SERP’s) kunnen plaatsen.

Wat is het doel van zoekmachines?

Het belangrijkste doel van de zoekmachine is om zoekers de beste antwoorden te geven op hun zoekopdrachten.

(Zodat je vervolgens terugkomt en ze uiteindelijk centjes aan je kunnen verdienen via advertenties en dergelijke.)

Dus, als je er goed over nadenkt, het belangrijkste wat je in gedachten moet houden bij het optimaliseren van je site is om het beste antwoord te zijn op wat je potentiële klant of publiek (je doelgroep) zoekt.

Google’s missie (met een extra regeltje van mij ;))

Hoe werkt SEO?

SEO werkt op verschillende manieren. Zoekmachines gebruiken complexe algoritmen om te bepalen welke pagina’s het meest relevant zijn voor een bepaalde zoekopdracht. Door de juiste SEO-technieken toe te passen, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines jouw website als relevant beschouwen voor specifieke zoekwoorden.

Er zijn drie belangrijke aspecten van SEO: on-page SEO, off-page SEO en technische SEO. On-page SEO omvat de elementen op je website zelf, zoals de content, de structuur en de interne links. Off-page SEO omvat de factoren buiten je website, zoals backlinks en social media. Technische SEO omvat de technische aspecten van je website, zoals de sitemap en de snelheid van je website.

(Waarom) is SEO belangrijk?

Als je een website hebt, wil je dat mensen hem kunnen vinden.

Als je niet hoog scoort in zoekmachines, is de kans groot dat je weinig verkeer (bezoekers) naar je website krijgt. SEO is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je website beter vindbaar wordt in zoekmachines. Dit kan leiden tot meer verkeer, meer leads en meer verkopen.

Hoe begin je aan SEO? 5 Simpele Stappen

Om te beginnen met SEO is het handig om de volgende 5 vuistregels te volgen:

  1. Je moet ontdekken waar mensen naar zoeken (de vragen die jouw doelgroep aan de zoekmachine stelt, als het ware).
  2. Voor elke vraag die mensen stellen (de zoekopdrachten) moet je de beste, meest relevante en behulpzame pagina maken die zoekers helpt hun doel te bereiken.
  3. Vervolgens moet je zoekmachines helpen begrijpen waar de pagina over gaat. Dit doe je door je zoekwoorden en andere relevante termen regelmatig te herhalen en ze op prominente plekken te plaatsen.
  4. Je moet je Ervaring, Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid in de ogen van Google demonstreren.
  5. Je wil zorgen dat mensen een plezierige ervaring hebben op je website.

Verder raad ik mensen altijd aan om hun SEO strategie als 3 losse onderdelen te zien:

seo_voor_beginners_strategie

De Fundering van SEO is een snelle, gebruiksvriendelijke website die werkt zoals gebruikers dat verwachten. Dit wordt ook vaak “technische SEO” genoemd.

Vervolgens moet een website natuurlijk gevuld worden met Inhoud. Dit is wat uiteindelijk meer dan alles de doorslag geeft; relevante, unieke, behulpzame content die mensen helpt hun doel te bereiken. Dit is onderdeel van wat we “On-page SEO” noemen.

Helaas is dat in een markt met veel concurrentie vaak niet voldoende. Om gevonden te worden en de autoriteit van je website te vergroten, is Promotie ook belangrijk. Dit wordt ook wel “off-page SEO” genoemd. En het voornaamste doel hiervan is het verkrijgen van links en vermeldingen van relevante websites.

De fundering: “technische SEO”

Technische SEO omvat alle aspecten van de website die invloed hebben op de prestaties van de site en de gebruikerservaring, zoals de laadtijd van de pagina’s, de mobiele vriendelijkheid en de veiligheid van de website.

Voldoet deze website aan de verwachtingen/eisen van gebruikers?

  • Zorg ervoor dat je geen doodlopende URL’s / links hebt. Zoals 404 “pagina niet gevonden” fouten. En dat alle doorverwijzingen (zoals 301 redirects) werken.
  • Controleer en optimaliseer de snelheid van je site indien nodig. Als deze niet binnen 3 seconden laadt, is hij waarschijnlijk te traag.
  • Zorg ervoor dat je relevante pagina’s op je site met elkaar verbindt via “interne links”

Inhoud: “On-Page SEO”

“Content is king.” 

Of een vergelijkbare kreet, is wat je (tot in de treuren) zult horen in ongeveer elke SEO conferentie of webinar die je ooit zult bijwonen.

Om te scoren voor de zoekwoorden die je wilt, heb je een simpele maar geen makkelijke taak:

Je moet de beste, meest behulpzame pagina over het onderwerp (de zoekopdracht) maken én zorgen dat zoekmachines/ Google deze ook erkent als de beste pagina.

Wat inhoud betreft moet je content “R.U.K.” zijn.

wat-is-on-page-seo

Helaas is sterkte content meestal niet genoeg, omdat sommige zoekwoorden erg competitief en daarmee moeilijk om voor te ranken zijn.

Een goede optie in zo’n geval is om te proberen (eerst) te scoren voor een heleboel long-tail zoekwoorden die minder volume hebben. Dat zijn vaak de meer specifieke zoektermen of langere zoekopdrachten van 4+ woorden.

Als voorbeeld:

Een term als “mindfulness meditatie” is meestal aanzienlijk lastiger om voor te ranken dan een langere, specifiekere term als “mindfulness meditatie technieken voor beginners”.

Door eerst te ranken voor makkelijkere zoekopdrachten met een lager volume, zie je sneller resultaat en bouw je autoriteit en vertrouwen op in Google’s ogen. Wat je vervolgens helpt om ook te ranken voor moeilijkere, competitive termen en onderwerpen!

Uitzoeken waarover je moet schrijven is waarschijnlijk het moeilijkste deel van SEO, maar, naar mijn mening, het belangrijkste.

Je moet proberen om in de gedachten van je doelgroep te kruipen en te denken aan de vragen die ze zouden kunnen hebben en de informatie waar ze naar op zoek zijn.

Kijk hiervoor goed naar “Gerelateerde vragen” en “Gerelateerde zoekopdrachten” in Google en een tool als AnswerSocrates.

zoekwoorden_vinden_seo

Denk in de vorm van “onderwerp autoriteit”. Over hoe je website (over langere termijn) dé beste plek kan worden voor informatie over een specifiek onderwerp.

Houd bij wat je hebt gepubliceerd en hoe het presteerde om te zien wat bezoekers oplevert en wat niet. Kijk of je die inhoud up-to-date kunt houden door het te verbeteren of uit te breiden op dat onderwerp.

Voor wat meer achtergrond, zie ook dit artikel over SEO gericht schrijven.

Je pagina en inhoud optimaliseren voor zoekmachines

Bij het maken en schrijven van content, is het belangrijk om rekening te houden met hoe een zoekmachine beoordeelt of de pagina relevant is voor de zoekopdracht.

Hoewel het gek klinkt, kan een zoekmachine niet lezen. En hoewel Google’s bots en algoritmes aanzienlijk geavanceerder zijn dan voorheen, is het nog altijd een goed idee om de zoekmachine te helpen “begrijpen” waar de tekst over gaat en voor welke zoekopdracht(en) het relevant is.

Je wilt ervoor zorgen dat de zoekmachine en de gebruikers je website kunnen vinden en er vlot in kunnen navigeren.

Houd hierbij altijd de gebruikerservaring in gedachten. Denk na over hoe je het voor hen gemakkelijk en eenvoudig kunt maken om de informatie te krijgen waarnaar ze op zoek zijn.

Voorbeelden van belangrijke on-page SEO optimalisaties zijn:

Vermeld je primaire zoekterm (de zoekopdracht waarop je graag gevonden wil worden) bij voorkeur op verschillende prominente locaties, zoals:

  • de titel van je pagina (H1)
  • de URL van je pagina (jouwwebsite.nl/primaire-zoekterm)
  • de Meta title & Meta description (voor WordPress heb je hier een plugin voor nodig als RankMath of the SEO Framework)
meta_title_meta_description_seo
De Meta title & Meta description
meta beschrijving en titel optimaliseren voor CTR

Laat je primaire zoekterm daarnaast ook —op natuurlijke wijze— meerdere keren terugkomen in de inhoud zelf. Lichte afwijkingen, vergelijkbare termen en synoniemen helpen vaak ook met ranken voor variërende termen.

Belangrijk:

Deze vuistregels hebben geen magische werking. Ze hebben voornamelijk als doel om zoekmachines te helpen begrijpen waar de pagina over gaat.

Meer weten? Bekijk dan ook mijn uitgebreidere on-page SEO handleiding.

3. Promotie: “Off-page SEO”

Off-page SEO omvat alle factoren die (wie had dat zien aankomen) buiten jouw website liggen, met “linkbuilding” als belangrijkste onderdeel. Linkbuilding draait om het verkrijgen van links van andere websites naar jouw site. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je links en vermeldingen krijgt van relevante en betrouwbare websites, omdat dit nog altijd een zeer belangrijke ranking factor is.

In zeer concurrerende markten, is het heel gebruikelijk om de links te kopen, hoewel Google dit niet toestaat en je site kan bestraffen als ze je betrappen.

Als je dit risico niet wilt nemen, dan kan je in plaats daarvan een stuk content maken dat goed genoeg is dat anderen het gratis, met een link naar jouw website, op hun site willen plaatsen.

Veel gebruikte methoden hiervoor zijn gast-artikelen schrijven, interviews of een video of infographic maken van een populair artikel van een andere site en deze als aanvulling gratis aanbieden.

Een andere optie is gratis backlinks via bijvoorbeeld directories. Dit zou ik alleen niet aanbevelen als hoofdstrategie voor offsite SEO. Google is namelijk geen fan van “onnatuurlijke links”.

Conclusie: SEO voor beginners

SEO kan een complex onderwerp zijn, maar gelukkig kan je het grootste gedeelte van het resultaat bereiken door je te focussen op de basisprincipes. Door de inhoud (on-page), promotie (off-page) en het fundament (technische SEO) te optimaliseren, kun je de ranking van je website verbeteren en meer verkeer naar je website krijgen.

seo_voor_beginners_strategie

De basis van SEO in een notendop:

Als je de #1 bron of autoriteit wil zijn over een bepaald onderwerp, moet je:

  1. in de eerste plaats met bewijs (content) komen om dit te demonstreren
  2. daarnaast ook erkenning en bevestiging krijgen van anderen (links en vermeldingen)
  3. bezoekers een plezierige ervaring leveren op je website

Als je altijd je gebruikers op de eerste plaats zet en probeert de beste pagina te maken over een onderwerp, ben je binnen de kortste keren op de goede weg.

Als je geen SEO ervaring hebt, kun je het beste beginnen met een simpele SEO strategie. De basis principes van een goede SEO aanpak zijn namelijk tijdloos.

Veel gestelde vragen over SEO

Laten we nog even snel een paar veel gestelde vragen die beginners hebben over SEO behandelen.

Mocht je zelf nog een vraag hebben, laat het me weten in een reactie!

Kun je SEO zelf doen?

Absoluut, maar..

Om SEO zelf te doen, heb je wel een beetje actuele kennis en tijd nodig om het goed te doen. Dit SEO voor beginners artikel is een stap in de goede richting!

SEO bestaat uit verschillende onderdelen, zoals techniek, content en autoriteit. Je kunt beginnen met wat laaghangend fruit. Bijvoorbeeld het verbeteren van de techniek van je website, waaronder het installeren van een SSL certificaat, het versnellen van de laadtijd en het oplossen van foutmeldingen.

Daarna kun je je richten op het creëren van kwalitatieve en relevante content voor je doelgroep, die aansluit bij hun zoekintentie en zoekwoorden.

Tot slot kun je werken aan het vergroten van je autoriteit door links te krijgen van andere betrouwbare websites. En je site slim te promoten via social media.

Hoe lang ben je bezig met SEO (voordat je resultaat ziet)?

Hoe snel je resultaat ziet van SEO, varieert ENORM.

SEO is een investering op lange termijn die tijd en onderhoud nodig heeft om resultaat te zien. Je bent nooit “klaar”.

Volgens Google kan het gemiddeld 4 tot 12 maanden duren voordat de eerste resultaten zichtbaar worden. Dit hangt ook af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit en kwantiteit van je content, je domein autoriteit, je concurrentie en je doelgroep. In mijn ervaring (als je een goede SEO strategie volgt) kun je vaak binnen 60-90 dagen al veranderingen zien. En als Google je site vertrouwt en ziet als autoriteit is het soms slechts een kwestie van een paar dagen of minder.

Hoe moeilijk is SEO?

In de basis is SEO helemaal niet moeilijk.

Je hebt een snelle, prettig werkende website nodig. Relevante, behulpzame en grotendeels unieke content nodig die (beter dan andere content) aansluit bij wat mensen zoeken. En bewijs dat je te vertrouwen bent nodig. In de vorm van links van anderen, reviews e.d. Dat is de 80/20 regel van SEO.

Wat SEO moeilijk of ingewikkeld maakt, zijn alle details en technieken die er veel minder toe doen, maar zeker wél een verschil kunnen maken. “Alle beetjes helpen”, zeker wanneer je flinke concurrentie hebt.

Wat is de beste SEO software?

Er zijn veel SEO software tools die je kunnen helpen bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Sommige tools zijn gratis, andere zijn betaald. Sommige tools zijn alles-in-1 oplossingen, andere zijn gespecialiseerd in een bepaald aspect van SEO. Het hangt af van je doelstellingen, budget en voorkeuren welke tool het beste bij je past.

Maar..

Hoewel SEO tools absoluut nuttig zijn, zijn het geen wondermiddelen.

Een paar voorbeelden van populaire SEO software tools zijn:

De algemeen geaccepteerde beste SEO tools zijn waarschijnlijk Ahrefs en Semrush. Dit zijn veelzijdige tools die je helpen met keyword research, concurrentieanalyse, site audits, linkbuilding en meer.

Gevolgd door SurferSEO voor het optimaliseren van content.

Hoe leer ik meer over SEO?

Als je graag wat meer wil leren over SEO, kan je uiteraard de verschillende klantkunde SEO handleidingen bekijken.

Deze zijn een goed begin:

Daarnaast is het ook cruciaal om zelf aan de slag te gaan en goed naar de huidige top 3 zoekresultaten te kijken voor zoekopdrachten waar je zelf op gevonden wil worden.

Wat valt je op? Wat hebben ze gemeen? Hoe uitgebreid zijn ze? Wat ontbreekt er én wat kan je doen om zelf een nog relevantere, behulpzamere pagina te maken?

>